Var finns egentligen den amerikanska ambassaden i Stockholm, och vad kan man göra där? Här samlar vi allt du behöver veta.

Amerikanska ambassaden i Stockholm

Den amerikanska ambassaden i Stockholm kan hjälpa både svenska och utländska medborgare med mängder av olika frågor som berör USA och det amerikanska medborgarskapet. Oftast är det svenska turister som behöver information inför en resa. Utöver det är det till stor del amerikanska medborgare på besök i Sverige och som behöver hjälp med pass eller rättsliga frågor.

Adress

Den amerikanska ambassaden i Stockholm finns på följande adress:

U.S. Embassy Stockholm
Dag Hammarskjölds väg 31
115 89 Stockholm

Telefonnummer

Om du vill ringa till den amerikanska ambassaden i Stockholm kan du göra det på telefonnummer 08-783 53 00.

Webbplats

Om du vill få tag på information om den amerikanska ambassaden kan du besöka dess webbplats på se.usembassy.gov.

När öppnar Amerikanska ambassaden i Stockholm?

Den amerikanska ambassaden i Stockholm öppnar kl. 08.00 och stänger kl. 16.30 varje vardag. Dessa tider är 8:00 AM - 4:30 PM på amerikanskt skrivsätt. Ambassaden har inte öppet på helgen, alltså lördagar eller söndagar.

Vad kan man göra på ambassaden?

Den amerikanska ambassaden erbjuder flera olika tjänster för både svenska och utländska medborgare.

Pass

Om du som amerikansk medborgare befinner dig i Sverige och tappar bort ditt pass kan du få hjälp med att göra ett nytt pass på den amerikanska ambassaden i Stockholm.

Visum för icke-immigration

Den vanligaste typen av visum som utfärdas av den amerikanska ambassaden är så kallade visum för icke-immigration.

Ett visum som inte är ämnat för immigration är exempelvis följande:

  • Turistvisum
  • Affärsvisum
  • Arbetsvisum
  • Studentvisum
  • Journalist- och medievisum

Vidare finns det även visum för utbytesbesökare, fartygsbesättning (genomfartsresor), religionsarbetare (kyrka eller liknande) och hushållsanställda (så som nannys, kockar eller städhjälp).

Visum för immigration

Den mer ovanligare typen av visum är det visum som används för immigration, alltså för att du som svensk medborgare ska kunna immigrera till USA.

De vanligaste typerna av immigrationsvisum är följande:

  • Visum för familjebaserad immigration
  • Visum för arbetsbaserad immigration
  • Visum för immigration till make/maka i USA

Kort sagt är det just familjeimmigration och arbetsrelaterad immigration som är vanligast och enklast att få igenom, om du har lust att flytta till USA och prova på livet "over there".

Rösta

Som amerikansk medborgare i Sverige kan du även rösta i de amerikanska valen på den amerikanska ambassaden.

Rättslig och medicinsk hjälp

Utöver hjälp med pass och röstning kan amerikanska medborgare även få rättslig hjälp vid exempelvis legala eller medicinska problem — skulle du som amerikansk medborgare råka ut för en olycka som kräver sjukvård är det ambassaden som hjälper dig med pappersarbetet gentemot försäkringsbolaget i USA.

Likaså är det den amerikanska ambassaden som hjälper till vid exempelvis brottsliga frågor som om du råkar ut för ett brott, eller blir arresterad för ett brott som amerikansk medborgare i Sverige.

Hotell nära amerikanska ambassaden i Stockholm

I närheten av den amerikanska ambassaden i Stockholm finns det flera hotell, bland annat dessa:

Om du bor på dessa hotell kan du utan problem gå till den amerikanska ambassaden på under 20 minuter. Närmast är Villa Källhagen som bara ligger fem minuters promenad bort.


Vi reserverar oss för eventuella felskrivningar eller andra typer av misstag på sidan. Vi gör alltid vårt bästa och arbetar för att informationen ska vara korrekt och aktuell.