Från Stockholm i Maine till Kingsburg i Kalifornien, upptäck de svenska platserna som fortfarande lever och frodas i USA!

Mängder med människor emigrerade från Sverige till USA under 1800-talet och början av 1900-talet. Det har lett till att en hel del platser är uppkallade av svenskar och svenska ättlingar.

Här samlar vi de mest minnesvärda svenska platserna i USA!

1. Stockholm, Maine

Stockholm är en by i Aroostook County, Maine, som grundades 1870 och är uppkallad efter den svenska huvudstaden. Det sägs att namnet valdes för att det var en av få städer som inte redan fanns i Maine, och att grundarna tyckte att det lät exotiskt.

2. New Sweden, Maine

New Sweden är en stad i Aroostook County, Maine, som grundades 1870 av svenskar som sökte ett nytt liv i Amerika. Staden har en stor svensktalande befolkning och firar fortfarande svenskt nationaldag varje år.

3. Gothenburg, Nebraska

Gothenburg grundades 1882 av svenskar som sökte en ny tillvaro i Västern. Staden har en svensk fest varje år och har en stor facklig och kulturell närvaro i det svenska samhället i Nebraska.

4. Lindsborg, Kansas

Lindsborg är en stad i McPherson County, Kansas, som grundades 1868 av svenskar som ville skapa en gemenskap för svenskar och andra invandrare. Staden är känt för sin starka konstnärliga gemenskap och sitt fokus på svensk kultur och historia.

5. Kingsburg, Kalifornien

Kingsburg grundades 1908 av svenskar som sökte ett nytt liv i Kalifornien. Staden är känt för sin starka svenska kultur, inklusive sin årliga midsommarfest och dess "Little Sweden"-kvarter, där du kan hitta svenska flaggor och svenska souvenirer.

6. Karlstad, Minnesota

Karlstad är en stad i Kittson County, Minnesota, som grundades 1905 av svenskar som ville skapa en gemenskap där de kunde tala sitt eget språk och hålla fast vid sin kultur. Staden är uppkallad efter den svenska staden Karlstad.

7. Stromsburg, Nebraska

Stromsburg är en stad i Polk County, Nebraska, som grundades 1872 av svenskar. Staden har en stark koppling till svensk kultur och historia, inklusive sitt årliga svenska västkusten och dess "Swede Capital of Nebraska"-moniker.

8. Bishop Hill, Illinois

Bishop Hill är en liten by i Henry County, Illinois, som grundades 1846 av en grupp svenska kolonister under ledning av Erik Jansson. Staden har en stark koppling till svensk historia och har bevarat många av de ursprungliga 1800-talsbyggnaderna.

9. Gammelgården Museum, Minnesota

Gammelgården Museum ligger i småstaden Scandia, Minnesota, och är en levande historisk by som bevarar den svenska kulturen i regionen. Museet innehåller en samling av 1800-talsbyggnader som flyttades till platsen, inklusive en svensk luthersk kyrka, ett slakteri och en skolsal.

10. Scandia, Kansas

Scandia grundades av svenskar som sökte ett nytt liv i prairierna i Kansas på 1860-talet. Staden har bevarat mycket av sin svenska historia och kultur, inklusive en årlig Svensk midsommarfestival och en samling av svenska antikviteter på stadens museum.

11. Swedesburg, Iowa

Swedesburg är en by i Henry County, Iowa, som grundades av svenskar på 1860-talet. Staden har bevarat sin starka koppling till svensk kultur och historia, inklusive en svensk museum och en stor Svensk Julmarknad som hålls varje år.

12. Lindstrom, Minnesota

Lindstrom är en stad i Chisago County, Minnesota, som grundades av svenskar på 1880-talet. Staden har bevarat mycket av sin svenska kultur och historia, inklusive en svensk museum och en stor Karl Oskar Days Festival som firar den svenska invandringen till området.

13. Vasa, Minnesota

Vasa är en by i Goodhue County, Minnesota, som grundades av svenskar på 1850-talet. Staden har bevarat sin starka koppling till svensk kultur och historia, inklusive ett museum som fokuserar på svensk traditionell klädsel och en årlig midsommarfest.

14. Swenson Swedish Immigration Research Center, Illinois

Swenson Swedish Immigration Research Center är beläget på Augustana College i Rock Island, Illinois, och är en forskning och referensinstitution som fokuserar på svensk invandring till USA. Centret innehåller samlingar av dokument, böcker och fotografier relaterade till den svenska invandringen och dess påverkan på det amerikanska samhället.

15. Upsala, Minnesota

Upsala är en stad i Morrison County, Minnesota som grundades av svenska bosättare på 1870-talet. Staden är uppkallad efter den svenska staden Uppsala och har bevarat mycket av sin svenska-kulturella arv, inklusive en stor midsommarfest varje år och en årlig julmarknad där många av stadens invånare klär ut sig till tomtar och nissar.

16. Karlstad, North Dakota

Karlstad är en stad i Kittson County, North Dakota som grundades av svenskättlingar på 1900-talet. Staden är uppkallad efter den svenska staden Karlstad och har bevarat mycket av sin svensk-kulturella arv genom sina årliga midsommarfester och en svensk museum som innehåller artefakter och dokument från stadens historia.

17. Scandia, Minnesota

Scandia i Minnesota grundades av svenska bosättare på 1850-talet. Staden har bevarat mycket av sin svenska kultur genom sitt Swedish Immigrant Heritage Center, som innehåller artefakter och dokument från stadens svenska invandringshistoria, och en stor svensk midsommarfest varje år.

18. Svea, Minnesota

Svea är en by i Kandiyohi County, Minnesota, som grundades på 1880-talet av svenskar som sökte efter jordbruksmark i Amerika. Staden är uppkallad efter den svenska krigsgudinnan och har bevarat mycket av sin svenska-kulturella arv genom en årlig midsommarfest och en svensk museum som innehåller artefakter och dokument från stadens historia.

19. Geneva, Illinois

Geneva är en stad i Kane County, Illinois, som grundades av schweiziska och skotska bosättare. Staden har en koppling till svensk historia genom sin grundare James Herrington, som var född i Sverige. Staden har också en svensk museum som bevarar artefakter från stadens invandringshistoria och en årlig Svensk Midsummer Festival.

20. Sven-Ska, Wisconsin

Sven-Ska är en stad i Burnett County, Wisconsin, som grundades av svenskättlingar som sökte efter jordbruksmark i Amerika. Staden är uppkallad efter den svenska och norska benämningen för "svenska" och har bevarat mycket av sin svensk-amerikanska kultur genom en årlig midsommarfest och en museum som fokuserar på stadens svenska invandring.

21. Holdrege, Nebraska

Holdrege är en stad i Phelps County, Nebraska, som grundades av kristna invandrare från Sverige i slutet av 1800-talet. Staden har bevarat mycket av sin svenska-kulturella arv genom en årlig midsommarfest och en museum som innehåller artefakter och dokument från stadens svenska invandringshistoria.

22. Swede Hollow, Minnesota

Swede Hollow var en bosättning i St. Paul, Minnesota som blev hem för många svenska invandrare på 1800-talet. Området var känt för dess fattigdom och höga kriminalitet, men det var också en plats där människor kunde bevara sin kultur och språk. Idag är Swede Hollow en park som hyllar stadens svenska historia och dess betydelse för invandringshistorien i USA.

23. Bishop Hill Colony, Illinois

Bishop Hill Colony var en udda religiös koloni som grundades av Erik Jansson i Illinois på 1800-talet. Kolonin utvecklade sin egen distinkta kultur och sociala struktur, och var hem för många svenskar under sin period av existens. Idag är Bishop Hill en nationalhistorisk landmärke och en plats där besökare kan lära sig mer om stadens svenska invandringshistoria.

24. Mora, Minnesota

Mora är en stad i Kanabec County, Minnesota, som grundades av svenskar på 1870-talet. Staden är känd för sin starka anknytning till svensk kultur och historia, inklusive det årliga Vasaloppsloppet och dess museum som innehåller artefakter och dokument från stadens svenska invandringshistoria.

25. Swedish American Museum, Illinois

Swedish American Museum ligger i Chicago, Illinois, och är ett museum som fokuserar på svensk invandring till USA. Museet innehåller artefakter, dokument och utställningar som hyllar den svenska kulturen och dess påverkan på Amerika.

26. Swede Park, Ohio

Swede Park ligger i North Kingsville, Ohio, och har fått sitt namn från stadens svenska invandrare. Parken är känt för sina vackra skogar, dammar och sjöar, samt för att vara en plats där människor kan samlas och uppleva stadens svenska-kulturella arv.

27. Vilhelm Moberg Park, Minnesota

Vilhelm Moberg Park ligger i Chisago City, Minnesota, och är en skogspark som är dedikerad till den berömda svenska författaren Vilhelm Mobergs liv och arv. Moberg är mest känd för sin bokserie "Utvandrarna", som handlar om svenska invandrare som söker ett nytt liv i Amerika.

28. Swedesboro, New Jersey

Swedesboro är en stad i Gloucester County, New Jersey, som grundades av svenskar på 1700-talet. Staden har bevarat mycket av sin svenska-kulturella arv genom sina årliga svenska festligheter, inklusive en midsommarfest och en kräftskiva.

29. New Scandinavia, Texas

New Scandinavia var en bosättning i Texas som grundades av skandinaviska invandrare på 1800-talet. Staden hade en stor svensk befolkning och var känt för sin starka koppling till skandinavisk kultur och språk. Idag finns det inte mycket kvar av New Scandinavia, men stadens invandrararv lever vidare genom sitt museum och dess årliga festligheter.

30. Stromsberg, Nebraska

Stromsberg är en stad i Polk County, Nebraska, som grundades av svenska invandrare på 1870-talet. Staden har bevarat mycket av sin svenska-kulturella arv genom sina årliga midsommarfester och sitt svenska museum. Strömsbergs historia är en historia om svensk invandring till Amerika och om hur svenskamerikaner vuxit och bidragit till samhället i Polk County.

31. Swenson Center, Illinois

Swenson Center ligger på Augustana College i Rock Island, Illinois, och är ett forskningscentrum som fokuserar på svensk invandring till Amerika. Centret innehåller en omfattande samling av artefakter och dokument relaterade till svensk migration och dess påverkan på amerikanskt samhälle.

32. Swedish Hill Vineyard, New York

Swedish Hill Vineyard är ett vingård i Finger Lakes-området i New York, som grundades av svenskättlingar på 1960-talet. Vingården har en koppling till svensk kultur och historia genom dess namn och dess svenska festival, där besökare kan prova på svensk mat, konst och musik.

33. Kingsburg, Georgia

Kingsburg är en by i Taylor County, Georgia, som grundades av en grupp svenskar som sökte jordbruksmark i området på 1800-talet. Staden har en stark koppling till svensk kultur och historia, inklusive dess årliga svenska festligheter och stadens museum som visar artefakter och dokument från stadens invandringshistoria.

34. Swedona, Illinois

Swedona är en by i Knox County, Illinois, som grundades av svenskar i slutet av 1800-talet. Staden har bevarat mycket av sin svenska-kulturella arv genom en årlig midsommarfest och en svensk-amerikansk museum som innehåller artefakter och dokument från stadens invandringshistoria. Swedona är också hem för en stor svensk luthersk kyrka som har funnits i byn sedan dess början.

35. Swede Creek, Kansas

Swede Creek är en by i Riley County, Kansas, som grundades av svenskar på 1800-talet. Staden har bevarat mycket av sin svenska-kulturella arv genom en årlig midsommarfest och stadens museum som fokuserar på stadens invandringshistoria. Swede Creek är också känt för sina vackra landskap och naturliga sevärdheter som erbjuder besökarna en unik upplevelse av svensk-amerikansk historia och kultur.

36. Clemons, Iowa

Clemons är en stad i Marshall County, Iowa, som grundades av svenskar på 1860-talet. Staden har bevarat mycket av sin svenska-kulturella arv genom sin årliga midsommarfest och stadens museum som innehåller artefakter och dokument från stadens invandringshistoria. Clemons är också känt för sin lokala kyrka, som är en av de äldsta och mest historiska kyrkorna i området.

37. Swedeburg, Nebraska

Swedeburg är en by i Saunders County, Nebraska, som grundades av svenskar på 1800-talet. Staden har bevarat mycket av sin svenska-kulturella arv genom en årlig midsommarfest och stadens museum som visar artefakter och dokument från stadens invandringshistoria. Swedeburg är också känt för sin idrottsanläggning, som är hem till en lokal basebollklubb som har funnits i byn sedan 1920-talet.

38. Minden, Nebraska

Minden är en stad i Kearney County, Nebraska, som har en stark koppling till svensk kultur och historia. Staden grundades av svenska immigranter på 1870-talet och har bevarat mycket av sin svenska arv genom dess årliga Midsommarfest, ett svenskt museum och en svensk luthersk kyrka.

39. Swedish American Museum Center, Delaware

Swedish American Museum Center ligger i Wilmington, Delaware och bevarar artefakter från de svenska immigranter som har bosatt sig i Delaware. Museet har en omfattande samling av artefakter, dokument, fotografier och andra artefakter som illustrerar den svenska invandringshistorien.

40. Swede Mountain Park, Arizona

Swede Mountain Park ligger utanför Prescott, Arizona och är uppkallad efter en lokal svensk bosättare. Området är känt för sina vackra vyer och är en populär plats för fiske, camping, vandring och andra utomhusaktiviteter. Parken är också en plats där besökare kan uppleva och lära sig om den svenska invandringshistorien i området.

41. Swedetown, Louisiana

Swedetown är en by i Webster Parish, Louisiana, som grundades av svenskar på 1800-talet. Staden har en koppling till svensk kultur och historia genom dess namn och dess svenska museum, som bevarar artefakter och dokument från stadens svenska invandringshistoria. Staden har också en stark koppling till järnvägshistorien i området.

42. Swede Ridge Park, Wisconsin

Swede Ridge Park ligger i Vernon County, Wisconsin, och är känt för sina vackra vandringsleder och sevärdheter som erbjuder en unik upplevelse av svensk-amerikansk historia och kultur. Området är uppkallat efter dess tidiga svenska bosättare och har en subtil koppling till svensk kultur och arv.


Vi reserverar oss för eventuella felskrivningar eller andra typer av misstag på sidan. Vi gör alltid vårt bästa och arbetar för att informationen ska vara korrekt och aktuell.