Från bergstoppar och kustlandskap till ökenödemarker och dolda underjordiska vattenfall — upptäck USA:s nationalparker i all sin prakt!

USA är känt för en mängd olika destinationer — storstäder, stränder, nöjesparker och mycket mer — men om du verkligen vill uppleva landskapen är det svårt att slå en resa till en av de 63 nationalparkerna som finns spridda över hela USA.

Nationalparkerna är perfekta för naturälskare och äventyrare, och är en riktig skatt för alla som vill utforska den amerikanska vildmarken.


Första nationalparken i USA

Yellowstone National Park var den första nationalparken i USA. Den skapades och öppnades den 1 mars 1872 av kongressen och presidenten Ulysses S. Grant. Yellowstone National Park ligger främst i delstaten Wyoming, men sträcker sig även in i Montana och Idaho. Parken täcker en yta på över 8 900 kvadratkilometer och är känd för sin unika geotermiska aktivitet, inklusive varma källor och gejsrar, samt sin variation av vilda djur, som björnar, vargar och bisonoxar.

Yellowstone National Park är även ett s.k. UNESCO-världsarv och lockar miljontals besökare varje år från hela världen.

Största nationalparken i USA

Den största nationalparken i USA är Wrangell-St. Elias National Park och Preserve i Alaska. Den skapades 1980 genom Alaska National Interest Lands Conservation Act och öppnades samma år för allmänheten.

Wrangell-St. Elias National Park och Preserve täcker en yta på över 53 000 kvadratkilometer, vilket gör den mer än sex gånger större än den näst största nationalparken i USA, Yellowstone National Park.

Denna nationalpark omfattar en av de största och mest otillgängliga bergskedjorna i Nordamerika, med flera glaciärer och höga toppar, inklusive Mount St. Elias, som är den högsta punkten i parken.

Det är också hem för flera inhemska amerikanska kulturer och arkeologiska utgrävningar. Wrangell-St. Elias National Park och Preserve är också en av de minst besökta nationalparkerna i USA på grund av dess avlägsna läge och svåra terräng, vilket ger besökare en unik och orörd upplevelse av vildmarken i Alaska.


Östra regionen

Populära nationalparker i USA:s östra region:

 1. Acadia National Park — belägen i Maine, med närhet till områden som Bar Harbor och Portland-stadsområdet, är Acadia National Park en av de mest populära attraktionerna i östra regionen. Parken har en vacker strandkust, tysta skogar och några av de högsta bergstopparna öster om Mississippifloden.

 2. Shenandoah National Park — om du är nära Washington D.C. kan du besöka Shenandoah National Park, som erbjuder milsvida vyer över det Blue Ridge Mountains. Under hösten utvecklas dessa berg i en prunkande färgpalett - en unik upplevelse du inte vill missa.

 3. Great Smoky Mountains National Park — den mest besökta nationalparken i USA ligger i Tennessee och North Carolina, med närhet till städerna Gatlinburg och Pigeon Forge. Parken erbjuder en mängd olika landskap — berg, bergsängar, vattenfall och skogar — och extraordinär utsikt under höstens och vårens berömda färgspektakel.

Midwest-regionen

Midwest är precis vad det låter som, den mellersta västra delen av USA. Här är de mest populära nationalparkerna i regionen:

 1. Indiana Dunes National Park — parken ligger vid Lake Michigan och erbjuder mängder av sanddyner och vackra stränder att utforska, precis utanför Chicagos stadsgränser.

 2. Isle Royale National Park — det finns ingen bättre plats att snorkla i enkla vattenströmmar och kupa fjärdar än denna nationalpark, endast tillgänglig med båt eller flyg.

 3. Cuyahoga Valley National Park — en oas av naturlig skönhet mellan Akron och Cleveland som har mängder av vandringsleder, vildmark och höga klippor.

 4. Tallgrass Prairie National Preserve — belägen i Elisabeth i Kansas erbjuder Tallgrass Prairie National Preserve en unik blandning av landskap — prärier, vattenfall och skogsområden — och är ett perfekt sätt att uppleva Americas hjärta.

Sydvästra regionen

 1. Grand Canyon National Park — beläget i Arizona, är Grand Canyon den mest besökte nationalparken i USA. Omgiven av en rekordstor canyons väggar som erbjuder spektakulära utsikter över färgstarka klippformationer.

 2. Joshua Tree National Park — parken ligger utanför Palm Springs i Kalifornien och är känt för sina lättartat vandringsleder och runt 1700 typer av djurliv.

 3. Zion National Park — beläget i Utah, är Zion en av de mest unika och hisnande parkerna i USA. Här finner du budisten - en 1.000 meter hög klippformation - som är en spektakulär syn.

 4. Death Valley National Park — beläget vid gränsen mellan Kalifornien och Nevada, är Death Valley National Park en fantastisk destination för avkoppling, trots sitt kanske avskräckande namn. Med varmt vatten, fina sandstränder och närhet till Las Vegas är den perfekt för en weekendresa.

Västregionen

 1. Yosemite National Park — beläget i Kalifornien bjuder Yosemite på en mängd av enastående landskap och vattenfall, höga berg och glaciärer. Parken är även hem till flera unika djurarter och har även gett sitt namn till Apples macOS 10.10 Yosemite. Världens första nationalpark, känd för sitt geotermiska landskap och fantastiska vildmarksupplevelser!

 2. Yellowstone National Park — beläget i de amerikanska staterna Wyoming, Montana och Idaho är Yellowstone National Park känt för sina geotermiska fenomen, t.ex. höga gejsrar och varma källor, samt dess rika djurliv.

 3. Rocky Mountain National Park — beläget i Colorado är Rocky Mountain National Park en annan populär nationalpark i västra regionen. Här hittar du höga berg, avskilda dalar och vattenfall att utforska.

 4. Grand Teton National Park — beläget utanför Jackson Hole i Wyoming, Grand Teton är en stor utomhusdestination med höga berg i bakgrunden som erbjuder utmärkta möjligheter för fiske, vandring och skidåkning.

Alaska-regionen

Populära nationalparker i Alaska-regionen:

 1. Denali National Park and Preserve — beläget strax utanför Fairbanks, Alaska kommer du inte att hitta en mer dramatisk och imponerande utsikt än vad denna nationalpark har att erbjuda.

 2. Katmai National Park and Preserve — beläget på Alaskas södra kustlinje, är Katmai hem till några av de mest dramatiska landskapen, djurlivet och iakttagelserna av grizzlybjörnar i sitt naturliga habitat.

 3. Glacier Bay National Park and Preserve — förmodligen den mest imponerande nationalparken i Alaska - den böljande glaciärvägmarken och de tysta vattenfallen och lugna fjärdarna gör denna omgivning till en sällsynt ansenlig och otrolig resa.

 4. Kenai Fjords National Park — beläget i Seward, Alaskas sydkust, Kenai Fjords National Park är känt för sina dramatiska glaciärer, tysta fjorder och rikgivande djur.

Nationalparker i USA

Här har vi samlat alla nationalparker i USA i bokstavsordning, tillsammans med dess tillhörande delstat och yta i kvadratkilometer.

Nationalpark Stat Yta (km²)
Acadia Maine 198
American Samoa American Samoa 36
Arches Utah 310
Badlands South Dakota 982
Big Bend Texas 3242
Biscayne Florida 684
Black Canyon of the Gunnison Colorado 124
Bryce Canyon Utah 145
Canyonlands Utah 1366
Capitol Reef Utah 979
Carlsbad Caverns New Mexico 190
Channel Islands California 1035
Congaree South Carolina 109
Crater Lake Oregon 741
Cuyahoga Valley Ohio 133
Death Valley California, Nevada 13650
Denali Alaska 24464
Dry Tortugas Florida 261
Everglades Florida 6105
Gates of the Arctic Alaska 30448
Gateway Arch Missouri 0.016
Glacier Montana 4101
Glacier Bay Alaska 13286
Grand Canyon Arizona 4926
Grand Teton Wyoming 1254
Great Basin Nevada 312
Great Sand Dunes Colorado 85
Great Smoky Mountains North Carolina, Tennessee 2114
Guadalupe Mountains Texas 1160
Haleakalā Hawaii 1352
Hawaii Volcanoes Hawaii 1430
Hot Springs Arkansas 36
Indiana Dunes Indiana 62
Isle Royale Michigan 2833
Joshua Tree California 3199
Katmai Alaska 19122
Kenai Fjords Alaska 2711
Kings Canyon California 1860
Kobuk Valley Alaska 7033
Lake Clark Alaska 16397
Lassen Volcanic California 430
Mammoth Cave Kentucky 216
Mesa Verde Colorado 210
Mount Rainier Washington 953
North Cascades Washington 2287
Olympic Washington 3734
Petrified Forest Arizona 379
Pinnacles California 107
Redwood California 540
Rocky Mountain Colorado 1075
Saguaro Arizona 369
Sequoia California 1635
Shenandoah Virginia 805
Theodore Roosevelt North Dakota 285
Virgin Islands Virgin Islands 14
Voyageurs Minnesota 2367
White Sands New Mexico 712
Wind Cave South Dakota 142
Wrangell-St. Elias Alaska 53320
Yellowstone Wyoming, Montana, Idaho 8987
Yosemite California 3027
Zion Utah 595

Den första nationalparken var Yellowstone National Park — läs mer om den i början av artikeln.


Sammanfattning

USA:s nationalparker är en ovärdelig skattkista för oss naturälskare — och USA-älskare, så klart. Varje park har sin unika charm som gör att man nästan inte kan tröttna på att utforska och upptäcka parkerna. De unika vyerna, djurlivet och vandringslederna gör besök till parkerna till oförglömliga resor.

Om du har någar frågor om nationalparkerna är du så klart välkommen att fråga oss!


Vi reserverar oss för eventuella felskrivningar eller andra typer av misstag på sidan. Vi gör alltid vårt bästa och arbetar för att informationen ska vara korrekt och aktuell.