Vilka regler finns det kring vilka som kandiderar för presidentposten? Här går vi igenom de olika kraven för att kandidera till att bli amerikansk president.

Den amerikanska presidentposten har under de senaste åren varit mer diskuterad än någonsin, på grund av två anledningar: först att landet fick sin första mörkhyade president i Barack Obama trots att det finns en öppen rasism i landet, och därefter för att företagsmagnaten och TV-profilen Donald Trump efterträdde honom.

I många diskussioner dyker därför frågan upp: vad gör att vissa ställer upp i presidentval, och hur kan exempelvis Donald Trump ställa upp igen när han åtalas och utreds för flera olika brott?

Krav för att få kandidera till president i USA

För att få kandidera till den amerikanska presidentposten finns det tre krav angedda i den amerikanska konstitutionen. Dessa tre krav är följande:

  1. Du är född på amerikansk mark
  2. Du har bott i USA de senaste 14 åren
  3. Du måste vara minst 35 år gammal

Det finns inga ytterligare krav i den amerikanska konstitutionen på den som kandiderar till presidentposten, och därmed står det alltså klart att vem som helst — förutsatt att du har pengar för att driva en presidentkampanj för att göra ditt namn känt — kan kandidera till presidentskapet.


Vi reserverar oss för eventuella felskrivningar eller andra typer av misstag på sidan. Vi gör alltid vårt bästa och arbetar för att informationen ska vara korrekt och aktuell.